25 Ιανουαρίου 2019

Ένα ακριβό παραμύθι που δεν έχει σχέση με καθαρό ρεύμα ή με "Σωτηρία" -- Σχηματάρι, 25-1-2019




Α. Βάζουμε αιολικά (και άλλες λεγόμενες ΑΠΕ) μόνο επειδή:
  • μας το επιβάλλουν οι Γερμανοί και οι εδώ εκπρόσωποί τους (χωματουργοί, επιχειρηματίες φυσικού αερίου και άλλοι)
  • είναι "υποχρεωτικά" με κινούμενους στόχους ποσοστώσεων. Πετύχαμε το 20-20-20 και πάμε για 50-50-50 ή όποιος είναι σήμερα ο στόχος
  • αυτοί που τα βάζουν και τα λειτουργούν βγάζουν τζάμπα λεφτά πληρωμένα από εμάς
  • μετά 25 χρόνια προπαγάνδας, ο πολύς κόσμος έχει πιστέψει ότι κάνουν κάτι καλό.  Και για αυτό πολλοί δεν αντιδρούν, μας έχουν πείσει ότι «κάνουν καλό»..
Β. Ωστόσο, ο καταναγκασμός και τα παραμύθια προσκρούουν σε θεμελιώδη φυσική και απλή αριθμητική:

  1. Η ηλεκτροδότηση περιλαμβάνει την ηλεκτροπαραγωγή, την μεταφορά, την διανομή και την ζήτηση ρεύματος
  2. Η ζήτηση ρεύματος αλλάζει στο 24ωρο, εποχικά και διαχρονικά
  3. Η ηλεκτροπαραγωγή πρέπει να είναι ίση με την ζήτηση, η τάση του ρεύματος (τα βολτ), πρέπει να είναι σταθερή, και η συχνότητα του ρεύματος (σε χερτζ) επίσης πρέπει να είναι σταθερή.
  4. Τυπικά, η ηλεκτροπαραγωγή είναι με "μονάδες βάσης" που καλύπτουν την σταθερή ζήτηση και μεταβλητές μονάδες που καλύπτουν την μεταβλητή ισχύ αιχμής
  5. Όλες οι μονάδες λειτουργούν αποδοτικότερα, οικονομικότερα και "καθαρότερα" όταν λειτουργούν σταθερά (όπως το αυτοκίνητο σε αυτοκινητόδρομο σε σχέση με κίνηση πόλης).
  6. Οι ΑΠΕ είναι τυπικά μεταβλητές με τον καιρό, και όχι με την ζήτηση. Από τις ΑΠΕ, ειδικά τα αιολικά, είναι και "στοχαστικά", δηλαδή όπως ο τυχαίος αέρας.
  7. Ακριβώς επειδή είναι μεταβλητές, δεν υπάρχουν από μόνες τους παρά μόνο με επιδοτήσεις!
  8. Η "μεταβλητότητα" των ΑΠΕ δημιουργεί προβλήματα "ενσωμάτωσης" του ρεύματος από ΑΠΕ.
  9. Η ενσωμάτωση γίνεται με μεταβλητή λειτουργία των συμβατικών μονάδων, με απόρριψη του ρεύματος που δεν μπορεί να ενσωματωθεί και με άλλα "τρυκ".
  10. Η ενσωμάτωση, από μόνη της ακριβαίνει το κόστος, ασχέτως κόστους των ΑΠΕ!
  11. Οι μεγάλες, αποδοτικές και οικονομικές μονάδες βάσης είναι ασύμβατες με πολλές μεταβλητές ΑΠΕ. Αναγκαστικά, απαιτούνται ειδικές μονάδες αερίου.
  12. Ακόμα και οι μονάδες αερίου όμως, όταν λειτουργούν μεταβλητά, γίνονται μη αποδοτικές, ζημιογόνες και ρυπογόνες! Και απαιτούν και αυτές επιδοτήσεις!
  13. Και παρ' ότι τελευταία αναφέρεται ότι  η αποθήκευση ρεύματος θα λύσει το πρόβλημα της μεταβλητότητας, η αποθήκευση δεν είναι εφικτή. Δεν υπάρχει για μεγέθη δικτύων ή με στοιχειωδώς ανεκτό κόστος.  Το θεωρητικά επιθυμητό, ή πειραματικά εφικτό, δεν είναι και πρακτικά υπαρκτό ή ανεκτό... Οι αναφερόμενες αποθηκεύσεις είναι άλλου είδους απορρίψεις και ενεργειακά εντελώς ασύμφορες.
Γ. Η άβολη αλήθεια είναι ότι μετά τόσα χρόνια έχει αποδειχθεί, τεκμηριωθεί και γραφτεί,  ότι
  1. τα αιολικά και οι άλλες "ΑΠΕ" παραμένουν ενεργειακά και ηλεκτροδοτικά ασήμαντες
  2. ακόμα και σε χώρες με πολλές ΑΠΕ και πολύ ρεύμα από ΑΠΕ, δεν έχουν υποκαταστήσει συμβατικές μονάδες και δεν έχουν εξοικονομήσει μετρήσιμα καύσιμα.
  3. Ούτε έχουν μειώσει οι ΑΠΕ το CO2, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό.
  4. Το αέριο και οι εισαγωγές «κλείνουν» τον λιγνίτη, και όχι οι ΑΠΕ! Οι ΑΠΕ είναι για να πληρώνουμε παραπάνω και να μην «βλέπουμε» το αέριο
  5. Οι ίδιες οι ΑΠΕ δεν"ρυπαίνουν" αλλά αφού δεν μειώνουν ρύπους, το μόνο που μένει είναι οι ζημιές και η ενόχληση (και αυτές δεν είναι αμελητέες)
  6. Οι χώρες με τις πολλές ΑΠΕ έχουν το ακριβότερο ρεύμα στον κόσμο!
  7. Οι ΑΠΕ, τελικά, είναι "μηχανισμός αναδιανομής" κάτι σαν ιδιωτικός φόρος υπέρ Γερμανών και φυσικού αερίου (με ποσοστά όπου χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένων ποσοστών για επαγγελματίες "οικολόγους" και τις ΜΚΟ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου